2016. 11. 09.

EREDENDŐ ERŐ - NŐK A XXI. SZÁZADBAN (Interjúrészlet - Zsuzska)

 
Miért bukás a válás?
kép forrása: Pinterest

Én először bukásként éltem meg. Úgy éreztem, hogy azt, amit felépítettünk, elrontottam. Tudod, a mese nem úgy szólt többé, hogy éltek boldogan, amíg meg nem haltak. Persze a fájdalom és gyász mellett, tudtam, hogy ez az én döntésem.

Felnősz, házasság, gyerek, család. Ez így önmagában még nem recept a boldogságra. Nem volt jó mintám, bár anyám nagyon igyekezett és szeretett, apám viszont alkoholista volt. Próbáltam én is jól csinálni, amennyire akkor képes voltam, elhatároztam, hogy majd én megmutatom, hogyan kell, de nem vettem észre, hogy aki csinálja, az csak az egyik részem. Más részeim viszont, valamilyen irányt szomjazva figyeltek. Aztán mégsem sikerült, nekem nem sikerült.

Még ma is zajlik ennek a feldolgozása a gyerekeimben, de mellette rengeteg olyat kaptak, amihez éppen a válás kellett. Ha ez nem történik velünk, én magam is egészen más lennék. Azoknál a házasságoknál, amelyek idejekorán megköttetnek, nincs lehetőségük az embereknek, hogy kipróbálják önmagukat. Hogy egyedül éljenek, hogy kipróbálják az önállóságot, élményeket szerezzenek. Én egyből egy közösbe érkeztem, a gyerekek születése után nem volt önálló keresetem. A klasszikus felállás: apa keres, anya pedig otthon van.

Kiszolgáltatottság?

Egyrészt igen, másrészt, ha van egy jól működő kapcsolat, akkor nem feltétlenül éljük meg kiszolgáltatottságként. Amikor a gyerekeket vártuk, vagy éppen kicsik voltak, nem annak éltem meg. Egy kettős motor voltunk. De tény, hogy van olyan része a családvállalásnak, amiben a kiszolgáltatottság megjelenik.

Mi akadályozott meg akkoriban, hogy alászállj, hogy a mélységgel kapcsolódj?

Nem tudtam, hogyan tegyem. Néha kiültem a padra, vagy az erdőbe, jó volt, de hiányzott valami. Nem tudtam, hogyan kapcsolódjak. Senki nem mondta, hogyan kell csinálni. Nem volt meditáció, női kör, nem voltak társak, nem volt internet, hogy kutakodjak.

Próbáltam egy református gyülekezetbe járni, próbáltam a biblia felé fordulni egy rövid ideig, de nem vitt előre. Válságba kerültem és azután bukkantak fel más lehetőségek. Akkor jött a dúlaság és ott találtam valami olyat, ami nekem nagyon jó volt. Akár maga a női közösség, akár a misztériumokkal való találkozás. Azt éreztem, hogy ez nagyon fontos, hogy kapcsolódni tudok egy csomó mindenhez, amihez addig nem.

Mi vezetett mégis a váláshoz?

Sok minden történt egyszerre, ami egyrészt nagyon jó volt, másrészt viszont utólag úgy látom, hogy akkoriban mindezt nem tudtam beintegrálni a házasságomba. A férjem egyébként mindenben támogatott, mellettem állt. Mindig készen állt, hogy a gyerekekkel legyen, amikor nekem mennem kellett. Érezte, átlátta, mennyire fontos, amit csinálok, hogy ez egy szolgálat, elhivatottság, Tudta, mennyire fontos, hogy segítséget kapjanak a nők. Sokat beszéltem neki erről.

(...)
Sokat gondolkodtam a házasságom ideje alatt, hogy talán velem van a hiba? Én nem vagyok elég szenvedélyes? Mi az, ami ezt az egészet mozgatja?

Persze ott vannak a magyarázatok: a gyerekek, a fáradtság, de nem ezekről van szó, nem ez a lényeg! Az a kérdés, hogy anyaként, nőként tudok-e önmagammal lenni? Tudok-e úgy önmagammal lenni, hogy táplálom a bennem élő érzékiséget, ragyogást és meg tud-e születni az a tűz, amire egy férfi képes reagálni.

Meg kell tanulnunk, hogy igenis van ilyen és ezt hogyan kell csinálni. És aztán megéreztem, hogy a szexualitás ott van bennem, átjár, kitágít, felszabadít, átjárhatóvá tesz.

Azt gondolom, talán most van az a kor, amikor ezt egyáltalán lehet, erre generációkon át nem volt lehetőség.

Igen, éppen tegnap előtt beszélgettem anyukámmal és sírt. Azt mondta, hidd el, ezt nálunk nem lehetett, nem lehetett arról beszélni, hogy szex, és gyakorlatilag teljes tudatlanság volt mindenről. Arról, hogy neki öröm lehet a szexualitás, hogy maszturbálni normális. Arról is beszélgettünk, hogy én hogyan tudom ezeket megbeszélni a lányommal. És ő ezt nagyon sajnálja, hogy neki ezt nem lehetett.

Néha olyan fájdalmas helyzeteket élünk át! Nem tudjuk, hogyan lehet hozzáférni a boldogsághoz, nincs leírva, nincs rá recept, egy csomó mindent át kell élni ahhoz, hogy ezt felfedezzük. 

A teljes interjú a könyvben olvasható:

EREDENDŐ ERŐ - NŐK A XXI. SZÁZADBAN (GONDOLATOK, INTERJÚK)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése