2017. 03. 12.

A NŐI KÖRÖK EREJÉRE TALÁN MA NAGYOBB SZÜKSÉGÜNK VAN, MINT EDDIG BÁRMIKOR!

Mint annyi mindenre, ma már arra vonatkozóan is rendelkezésünkre áll néhány tanulmány, hogy a nőknek valóban szüksége van a női közösségre. Persze úgy vélem, a női körök támogató ereje túlmutat a hormonok inspirálta táncon, de tény, hogy biológiánk és pszichológiánk egységet alkot. Nézzük most először – mit mond a tudomány?

Amikor stresszhatás ér bennünket bekapcsol az „üss vagy fuss” válaszadás.
Nőkben és férfiakban egyaránt jelentős hormonális változások történnek, megemelkedik pl. a cortisol-szint, és fokozódik az oxytocin termelés is, de míg a férfiak magas tesztoszteron szintje csökkenti az oxytocin hatását, - ezért általában agresszióval reagálnak – addig a nők távolabb tudják tartani maguktól az „üss vagy fuss” választ, mert a fokozott oxytocin termelés arra készteti őket, hogy védjék a gyermekeiket és más nőkkel közösséget alkossanak. Amikor összegyűlnek a nők, még több oxytocin termelődik, ami segíti a stresszel való megküzdést és a megnyugvást.
Dr. Laura Klein és Shelly Taylor ezt „tend and befriend” válasznak nevezi, ami nagyjából annyit tesz, hogy „óvj és támogass”.
A stresszkutatás hosszú időn keresztül a férfiakra összpontosított. Shelly Taylor szerint azért, mert úgy vélték, hogy a női ciklus hormoningadozásai befolyásolják a nők válaszreakcióit.
Míg a férfiak tesztoszteron termelése csökkenti, a nők ösztrogén termelése fokozza az oxytocin nyugtató hatását.
Mindez közrejátszik abban, hogy a férfiak agresszióval, a nők pedig a közösség támogatása iránti igénnyel reagálnak.
(forrás: UPLIFT)



Az ősi törzsek nőtagjai bensőséges közösségekben éltek egymással. Megosztották a feladatokat, a gyermekek gondozását és bizonyos időszakonként lehetőségük volt elvonulni a Holdkunyhókba, ahol csak és kizárólag egymással lehettek.
Ma sokkal elszigeteltebben élünk. Elmagányosodtunk, felszínes kapcsolatokba bocsátkozunk, sokszor egyedül küzdünk a mindennapok kihívásaival és rivalizálunk… sajnálatos módon egymással is.
Talán egymással leginkább? Egy interjúalanyom így fogalmaz:

Fontosnak tartom, hogy beszélgessünk a problémákról, nehézségekről. Próbáljunk meg kialakítani olyan kört, ahol mi nők összejövünk, ahol meg lehet ezeket osztani, mert így sokkal könnyebb. (…) Nagyon rossz látni, hogy a lányok sokszor egymás ellen fordulnak. Amikor ismeretlenül egymásra néznek az utcán, valamiféle ellenséget látnak egymásban, vetélytársat. Ez annyira szörnyű!

Nők vagyunk, szükségtelen, hogy férfias attitűddel, férfiak által írt szabályok szerint játsszunk! Itt az idő, hogy visszavegyük nőiségünk színpompás virágait és ehhez szükségünk van egymásra!
Hosszú időre kirekesztettük az életünkből ezt a gyógyító, erőt adó, támogató női testvériséget.

A női körökben megélhetjük az összetartozást, egyfajta érzelmi biztonságot – meglátnak, meghallgatnak és megértenek bennünket. Ez a nők egyik természetes adottsága – az odafigyelés. Lehet, hogy nem értünk mindenben egyet, de mégis megértenek és támogatnak, hogy azok lehessünk, akik vagyunk, hogy elvárások helyett merjünk a szívünkből dönteni. Kaphatunk egy biztonságos támogatást. Ez egy megtartó erő… tudni, hogy a nővéreink velünk vannak.
Ez a nők ösztönös természete: támaszt nyújtani. Egészséges lélek esetén énünk természetes adottsága az érintés képessége, és az együttérzés is.
A csoport nem garantálja a konfliktusmentességet és az a jó, ha a konfliktuskerülést sem.
Nyílt, őszinte kommunikációra van szükség – egy olyan biztonságos térre, ahol ítélkezés nélkül bármi megosztható, ahol megtanulhatjuk, hogy a miénkkel ellentétes álláspont, az nem a személyünk elutasítása, pusztán csak eltérő nézőpont és vélemény.


Egyébként azt is gondolom, hogy egyre többen ráéreznek, jobb lenne összetartani. Itt Budapesten is egyre több női kör szerveződik, valami megindult és ez nagyon szuper! Jó lenne, ha minél érzékenyebben, együtt érzőbben tudnánk odafordulni egymáshoz.” (Virág)

A közösség nem a társ helyett, főleg pedig nem ellene van. Sőt! Az a tapasztalatom, ha valaki egy női kör tagja, annak  a párkapcsolata is kiegyensúlyozatabbá válik.

























Fotók forrása: Pinterest

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése